In memoriam – Stefan Ohlsson

Stefan Ohlsson, Stockholm, har efter en tids sjukdom avlidit i en ålder av 66 år.

Stefan Ohlsson har betytt oerhört mycket för Nordens Fotoskola Biskops Arnö och det är väldigt ledsamt att du inte längre är med oss.

Stefan var med och formade Nordens Fotoskola under början av 80-talet och arbetade som lärare och utbildningsansvarig från 1984 fram till början av 1992. Tio år senare tog Stefan plats i skolans ledningsgrupp och där har du sedan dess varit ett stöd och ett bollplank för att vidareutveckla vår utbildning.

Stefan Ohlsson var under åren 1985 – 1988 min huvudlärare då jag gick här på Nordens Fotoskola. Du lärde mig bland annat vikten av att kunna det fotografiska hantverket, eftersom det är själva basen för möjligheten att uttrycka sig. Du var också alltid öppen för nya strömningar inom fotografin och visade oss att en berättelse kan formas på många olika sätt.

I en intervju för Fotografisk Tidskrift (F #2/ 2017) berättar Stefan själv att de roligaste yrkesåren var just under 80-talet med arbetet som huvudlärare här på Nordens Fotoskola.

– Resurserna var knappa, men ändå lyckades vi skola många duktiga fotografer. Jag tog hand om det andra året och lokalerna låg i Gamla stan. Då hade studenterna kämpat med teknik ute på Biskops Arnö ett helt år och var så ivriga att sätta igång med sitt eget fotograferande.

I samma intervju beskriver du Stefan något som jag tycker sammanfattar väldigt fint om hur du var och fungerade.

– Så fort jag kommit på hur något problem ska lösas så vill jag berätta om det. Jag har aldrig haft behov av att hålla på kunskap, jag vill alltid dela med mig.

Under alla år fanns du där med ditt enorma kunnande och din generositet. En kunskap som också hela den fotografiska kåren har fått ta del av via ditt arbete med kurser och som teknisk redaktör för SFFs tidning F.

På 2000-talets början lockade du in mig i utbildningsvärlden. Vi jobbade tillsammans (med många andra) med att genomföra olika utbildningar på SFF och jag såg alltid fram emot våra planeringsmöten. År 2010 började jag själv att arbeta som lärare på Nordens Fotoskola och mycket av ditt sätt att undervisa försöker jag ha med mig här idag.

Men det är också din energi och levande blick jag kommer att minnas. Fanns det ett dansgolv så ägde du det. Jag hoppas att du kan dansa där du nu befinner dig…

 

Jonas Berggren
t.f Utbildningsledare på Nordens Fotoskola, Biskops Arnö.

Stefan Ohlsson i fotolabbet i mitten av 80-talet
Foto: Jonas Berggren

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *