Låtskrivarutbildning – grundår

Låtskrivarutbildningen på Biskops Arnö riktar sig till dig som vill utveckla ditt låtskrivande och fördjupa ditt eget konstnärliga uttryck. Det speciella med kursen är att lärarna inte kommer att erbjuda något färdigt recept för att skriva låtar. I stället är det den personliga skrivprocessen som står i fokus.
Foto: Kevin Chang

En konstnärlig utbildning för dig som skriver låtar

Vi ÄR

 • en genreoberoende konstnärlig utbildning
 • en plats där det egna skrivandet och den egna utvecklingen står i fokus
 • en utbildning i att lyssna och analysera
 • en plats dit du kommer som låtskrivare för att samtala med kolleger
 • en plats där låtens alla beståndsdelar beaktas
 • en utbildning som ger låttexten stort utrymme i undervisningen
 • intresserade av just ditt låtskrivande

Vi är INTE

 • en utbildning i någon specifik genre
 • en utbildning där lärarna ger färdiga recept på hur bra låtar skrivs
 • en teknik- eller hantverksinriktad utbildning
 • en instrumentutbildning
 • intresserade av vad musikbranschen just nu efterfrågar för sorts låtskrivande

Låtskrivarutbildningen på Biskops Arnö riktar sig till dig som vill utveckla ditt låtskrivande och fördjupa ditt eget konstnärliga uttryck. Det speciella med kursen är att lärarna inte kommer att erbjuda något färdigt recept för att skriva låtar. I stället är det den personliga skrivprocessen som står i fokus.

Vi skiljer oss från många andra utbildningar genom att välkomna alla oavsett genre och tidigare erfarenhet. Goth, electro, spoken word, skiffle, hardstyle, visor, musikhögskola, nyligen lärt sig ett instrument – det gemensamma är viljan att utveckla sitt personliga låtskrivande.

Vi anser att låttexter ofta försummas som musikaliskt element, och vill därför ge texten ett unikt fokus. Att läsa skönlitteratur, både poesi och prosa, blir därför en naturlig del av kursen.

Kursdeltagarnas egna låtar utgör hjärtat av utbildningen och en stor del av kursupplägget består av lyssning i mindre grupper där vi samtalar om låtarna utifrån våra egna referenser och personliga kunskaper. Deltagarna får i undervisningen olika ingångar till låtskrivande genom tematiska, konceptuella samt musik- och litteraturteoretiska lektioner. Kursdeltagarna ges även möjlighet att arrangera en festival på Biskops Arnö där de framför sin musik. 

Under läsåret har du som kursdeltagare tillgång till en projektstudio, replokal, skrivrum och skolans bibliotek. Allt tillgängligt eller bokningsbart dygnet runt.

[learn_more caption=”Ekonomi”]

Internat

Du som bor på skolan betalar för helinackordering. Helinackordering inkluderar rum, frukost, lunch, fika och kvällsmål. Vill man stanna över helgen ingår alla måltider utan extra kostnad, men du måste förboka.

Höstterminen (17 v) kostar mellan 22 440 – 24 310 kr beroende på rumsstandard. Vårterminen (20 v) kostar mellan 26 400 – 28 600 kr

En service- och materialavgift (kostnader för kurslitteratur, data, kopiering, försäkring, material mm) tillkommer på 2.000 kr/ termin.

Extern

Du som inte bor på skolan betalar en avgift för 25 luncher, service och fasta skolkostnader – för närvarande 2 720 kr för hösttermin och 2970 kr för vårtermin.  Materialavgiften tillkommer. Lunchkuponger utöver ovanstående 25 st kostar för närvarande 60 kr/st.

Kursen är på heltid och studiemedelsberättigad. Dessa studiemedel belastar gymnasiekvoten. Se CSN.

[/learn_more]

[learn_more caption=”Kurstid och ansökan”]

Sista ansökningsdag: 22 april

Kurstid:
ht 2020: 24 augusti – 18 december
vt 2021: 7 januari – 26 maj

Antal deltagare: 16

Urvalet sker på konstnärlig grund genom bedömning av arbetsprover. Motivationen att gå på utbildningen är viktig i bedömningen. Ansökningen ska innehålla:

1) ett personligt brev

2) Bifoga länk till dina låtar ex Dropbox, Soundcloud, vi har ej möjlighet att ta emot filer över 7 mb (per låt). Max 5 låtar. Namnge låtfilen med ditt tilltalsnamn och efternamn samt låtens titel.

3) bifogade låttexter.

4) en lista på några album eller låtar som du inspireras av.

Det går bra att spela in dina låtar med enbart sång eller recitation utan ackompanjemang. Inget annat krav ställs på demon än att låtarna ska höras tydligt.  Du som har låttexter men inga melodier eller melodier men inga låttexter är också välkommen att söka, men det är naturligtvis en fördel att skicka både text och låt. Du får skriva låttexter både på svenska och engelska.

När du har skickat in din ansökan får du en automatisk bekräftelse på att vi har mottagit den. Antagningsbesked skickar vi ut oavsett om du är antagen eller inte och görs i slutet av maj. Då får du också besked om du står som reserv. Blir du antagen till kursen behöver du betala en bekräftelseavgift på 2000 kr som är en förskottsbetalning på kursens materialkostnader.

[/learn_more]

 [button link=”https://sms.schoolsoft.se/fhsk/jsp/LoginApplicant.jsp?application_education_id=9744″ type=”icon” icon=”paper” newwindow=”yes”] Ansökningsformulär [/button]

Efter avslutad kurs förväntas kursdeltagaren ha fått nya infallsvinklar till att lyssna på musik och läsa text. De ska även ha fördjupat sina konstnärliga, teoretiska och tekniska kunskaper om sitt eget skrivande av låtar.

Handledare och lärare på grundkursen är bland andra
Mattias Björkas, låtskrivare och artist
Kajsa Sundin, författare
Håkan Tegnestål, lärare
m fl gästande handledare och föreläsare.

Kursansvarig: Håkan Tegnestål

Kursen har gästats av bl a Beatrice Eli, Amr Badr, Annika Norlin, Anna Järvinen, Kajsa Grytt, Mattias Alkberg och Lars Winnerbäck.

Antagningen baseras på ansökningshandlingar och intervju. Antagningsgruppen består av lärare på kursen som gör en subjektiv bedömning av varje sökande där sökandes intresse och förmågor till att skriva och utveckla sitt låtskrivande prioriteras.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *