Låtskrivarutbildning – distanskurs

Foto: Kevin Chang

Vi ÄR

 • en genreoberoende konstnärlig utbildning
 • en plats där det egna skrivandet och den egna utvecklingen står i fokus
 • en utbildning i att lyssna och analysera
 • en plats dit du kommer som låtskrivare för att samtala med kolleger
 • en plats där låtens alla beståndsdelar beaktas
 • en utbildning som ger låttexten stort utrymme i undervisningen
 • intresserade av just ditt låtskrivande

Vi är INTE

 • en utbildning i någon specifik genre
 • en utbildning där lärarna ger färdiga recept på hur bra låtar skrivs
 • en teknik- eller hantverksinriktad utbildning
 • en instrumentutbildning
 • intresserade av vad branschen just nu efterfrågar för sorts låtskrivande

En konstnärlig distansutbildning för dig som skriver låtar

Låtskrivarutbildningarna på Biskops Arnö riktar sig till dig som vill utveckla ditt låtskrivande och fördjupa ditt eget konstnärliga uttryck. Det speciella med kurserna är att lärarna inte kommer att erbjuda något färdigt recept för att skriva låtar. I stället är det den personliga skrivprocessen som står i fokus.

Vi skiljer oss från många andra utbildningar genom att välkomna alla oavsett genre och tidigare erfarenhet. Goth, electro, spoken word, skiffle, hardstyle eller visor, musikhögskola eller nyligen lärt sig ett instrument – det gemensamma är viljan att utveckla sitt personliga låtskrivande.

Vi anser att låttexter ofta försummas som musikaliskt element, och vill därför ge texten ett unikt fokus. Att läsa skönlitteratur, både poesi och prosa, blir därför en naturlig del av kursen.

Kursdeltagarnas egna låtar utgör hjärtat av utbildningarna. En betydande del av kursen består i att på ett strukturerat sätt lyssna på och samtala kring deltagarnas egna låtar utifrån våra egna referenser och personliga kunskaper. Dessa tillfällen kallar vi låtsamtal.

Den andra grundpelaren är lektionerna, som erbjuder deltagarna tematiska, konceptuella samt musik- och litteraturteoretiska ingångar till låtskrivande.

På distanskursen genomförs både låtsamtalen och lektionerna dels på träffar på ön (två per termin), dels på distans via digitala plattformar.

Under träffarna på ön har du som kursdeltagare tillgång till en projektstudio, replokal, skrivrum och skolans bibliotek. Allt tillgängligt eller bokningsbart dygnet runt.

[learn_more caption=”Ekonomi”]Låtskrivarutbildningen – projektår är en distansutbildning. Du betalar för kopiering, försäkring, samt konsertbesök och andra studiebesök. Kostnaden för dig som går Låtskrivarutbildningen – projektår är 1000 kr per termin. Kursen är på heltid och studiemedelsberättigad. Dessa studiemedel belastar gymnasiekvoten. Se CSN.

Notera: Vid träffar på Biskops Arnö tillkommer en obligatorisk och fast kostnad för boende och måltider. Vi utgår ifrån att alla deltagare kommer samtliga dagar på träffarna och att man bor och äter på skolan. Faktura för träffarna skickas på mail efter din vistelse. [/learn_more]

[learn_more caption=”Kurstid och ansökan”]

Sista ansökningsdag: 15 juni

Kurstid:
Ht 2020: 24 augusti – 18 december 2020
VT 2021: 7 januari – 26 maj 2021

Urvalet sker på konstnärlig grund genom bedömning av arbetsprover. Motivationen att gå på utbildningen är viktig i bedömningen. Ansökningen ska innehålla:

1) Ett personligt brev där du berättar om varför och hur du vill fördjupa ditt låtskrivande, och vad du önskar att få ut av att gå påbyggnadsåret. Om du har en särskild idé om hur du vill utveckla dina låtar, så ska du beskriva den idén i brevet.

2) 1-5 låtar. Antingen de låtar du vill skriva vidare på under året (om de låtarna redan finns), eller låtar som du på annat sätt tycker illustrerar ditt låtskrivande.

Skicka låtarna på länk till en plats på nätet (ex Dropbox, Soundcloud, etc). På mail har vi ej möjlighet att ta emot filer över 7 mb (per låt). Namnge låtfilen med ditt tilltalsnamn och efternamn samt låtens titel.

3) Bifogade låttexter.

Det går bra att spela in dina låtar med enbart sång eller recitation utan ackompanjemang. Inget annat krav ställs på demon än att låtarna ska höras tydligt. Du som har låttexter men inga melodier eller melodier men inga låttexter är också välkommen att söka, men det är naturligtvis en fördel att skicka både text och låt. Du får skriva låttexter både på svenska och engelska eller ett skandinaviskt språk.

När du har skickat in din ansökan får du en automatisk bekräftelse på att vi har mottagit den.  Antagningsbesked skickas via mail i slutet av maj. Blir du antagen till kursen behöver du betala en bekräftelseavgift på 2 000 kr som är en förskottsbetalning på kursens materialavgift.

[/learn_more]

[button link=”https://sms.schoolsoft.se/fhsk/jsp/LoginApplicant.jsp?application_education_id=9745″ type=”icon” icon=”paper” newwindow=”yes”] Ansökningsformulär [/button]

KURSMOMENT
Enskild handledning
Låtsamtal i grupper
Lektioner
Eget arbete
Uppspelningar och evenemang
Projektarbete

Handledare och lärare är bland andra
Mattias Björkas, låtskrivare och artist
Kajsa Sundin, författare
Håkan Tegnestål, lärare

Antagningen baseras på ansökningshandlingar. Antagningsgruppen består av lärare på kursen som gör en subjektiv bedömning av varje sökande där den sökandes intresse och förmågor till att skriva och utveckla sitt låtskrivande prioriteras.

Kursansvarig: Håkan Tegnestål