Att skriva dramatik – projektår – (distans – egy)

skrivarelev-kurs

En projektkurs för scen, film, radio och tv

[learn_more caption=”Ekonomi”]

Kursen är en distanskurs med 9 träffar under året på Biskops Arnö. Varje träff är 3 – 4 dagar.

Notera: Vid träffar på Biskops Arnö tillkommer en obligatorisk och fast kostnad för boende och måltider. Vi utgår ifrån att alla deltagare kommer samtliga dagar på träffarna och att man bor och äter på skolan. Faktura för träffarna skickas på mail efter din vistelse.

Kostnaden för material, försäkring, teater- och filmbesök är 2000 kr för höstterminen och 1000 kr för vårterminen.

Kursen är på heltid och studiemedelsberättigad. Dessa studiemedel belastar högskolekvoten. Se CSN.

[/learn_more][learn_more caption=”Kurstid och ansökan ”]

Sista ansökningsdag: 22 april 2020

Kurstid

Ht 2020: 24 aug – 18 dec,

Vt 2021: 7 jan – 26 maj

För att gå utbildningen, som är en eftergymnasial yrkesutbildning, krävs treårigt gymnasium. Du kan söka om du t ex tidigare har gått grund- eller projektkursen på Författarskolan eller gått grundkursen Att skriva dramatik. Du bifogar ett personligt brev där du berättar varför du vill gå kursen, en presentation av det projekt du avser att arbeta med under läsåret samt 5-10 manussidor. Bifoga till ansökan senaste gymnasiebetyg.

Beslut om antagning sker av kursansvarig i samråd med de kursansvariga på grundkursen.

Efter avslutad kurs erhåller eleven ett utbildningsbevis.

Antal deltagare: 12

När du har skickat in din ansökan får du en automatisk bekräftelse på att vi har mottagit den. Antagningsbesked skickar vi senast ut i slutet av maj, du får då svar oavsett om du är antagen eller inte. Då får du också besked om du står som reserv. Blir du antagen till kursen behöver du betala en bekräftelseavgift på: 2000 kr som är en förskottsbetalning på kursens materialkostnader.
[/learn_more]

 [button link=”https://sms.schoolsoft.se/fhsk/jsp/LoginApplicant.jsp?application_education_id=9750″ type=”icon” icon=”paper” newwindow=”yes”] Ansökningsformulär [/button]

Projektåret kommer att genomföras som en distansutbildning, med en träff/månad på Biskops Arnö. Träffarna på Biskops Arnö kommer vara 4 dagar/träff och innehålla workshops och seminarier kopplat till olika teman. Kostnad för boende och mat tillkommer för träffarna. Utöver det kommer deltagarna att erbjudas individuell handledning kopplat till deras projekt.

Projektåret vänder sig till dig som t ex genomgått grundkursen Att skriva dramatik eller har motsvarande bakgrund. Du vill arbeta mer självständigt med ett större dramatikprojekt för scen, TV, film eller radio. Målet är att färdigställa en väl genomarbetad manusversion, redo att sändas vidare till producent.

Kursen är uppbyggd på tre delar utöver tid för det egna skrivandet; handledning, undervisning och textsamtal. De studerande tilldelas en personlig handledare som följer arbetet under hela läsåret. Under lektioner sker analys, diskussion och föreläsningar kring manus och skrivarbete.

I mindre manusgrupper läser eleverna varandras texter.

Kursen fördjupar och ger verktyg åt det egna skrivandet.

Kursansvarig: Christian Augrell

Presentationer

Christian Augrell född 1976 i Malmö. Har gått dramatikerutbildningen på Biskops Arnö Nordens Folkhögskola och på Dramatiska Institutets kandidatutbildning i dramatik/ dramaturgi. Vidare har han en konstnärlig magisterexamen på Stockholms Dramatiska Högskola. 2009 startade han Teater Satelliten i Sollentuna/ Stockholm med inriktning sig på nyskriven dramatik för unga personer. Hans pjäser har spelats på teatrar runt om i Sverige och utomlands. På senare år har han även skrivit filmmanus, för TV och har erfarenhet som regissör och teaterlärare.

Kirsi Vikman är manusförfattare som har utvecklat flera TV- och filmproduktioner i olika genrer. Hon bor i Stockholm men är verksam både i Sverige och i Finland där hon föddes 1966. 2018 medverkar hon som medförfattare till terrordramat Bullets som är en europeisk samproduktion. För tillfället skriver hon manus till långfilmen My Sailor, my Love (för Making Movies Oy) tillsammans med Jimmy Karlsson. Filmen som ska regisseras av Klaus Härö är planerad att bli trions första engelskspråkiga film. Tidigare har samarbetet resulterat i långfilmen Den Bästa av mödrar (2005) som vann flera internationella priser, bland annat IPA’s Satellite Award for Best Foreign Film. Kirsi arbetar fortlöpande med nya projekt, både långfilm och TV-serier. Vid sidan av skrivandet har Kirsi undervisat i manusskrivande i flera år. På YLE Drama drev hon ett växthus för nya talanger samt arbetade där som en frilansande lektör. Psykologi och karaktärsutveckling ligger nära Kirsis hjärta vilket fick henne utbilda sig till psykodramatiker 2009-2011.

Oda Fiskum född 1985, är dramatiker och librettist från Trondheim i Norge. Hon är utbildad sinolog från London och dramaturg från Peking, och har bott och jobbat i Kina i sex år. I 2009 var hon med och grundade “Elephant in the Room”, den första professionella kinesisk-europeiska frigruppen på fastlandskina, och har samarbetat med olika kinesiska regissörer och teatrar. I 2012 blev Wang Chongs produktion av hennes pjäs “Ibsen in One Take” kårad till “Top ten stage performances in China” av Literary Life Weekly. 2013 flyttade Oda hem till Norden och var husdramatiker vid Dramatikkens Hus i Oslo 2014/2015. Oda skriver för ett brett spektrum av sceniska uttryck och har levererat beställningsverk för bland andra Zero Visibility Corp, Nordnorsk Opera og Symfoniorkester, Haalogaland Teater och Norsk Litteraturfestival. Oda är fast librettist för den nordiska gruppen Operakollektivet.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *