Dokumentärfilm 1 – grundkurs


Grundläggande dokumentär filmteknik och metodik

 • Manus, produktion, foto, ljud, regi och redigering
 • Sök individuellt eller i grupp
 • Korta filmövningar på hösten
 • Större filmprojekt på våren
 • Studiemedel ur folkhögskolekvoten

Dokumentärfilm 1 är vår ettårig grundkurs som vill förmedla en praktisk och grundläggande filmteknik,  samtidigt utveckla och fördjupa ett personligt filmberättande.

[learn_more caption=”Kurstid och ansökan”]

Dokumentärfilm 1 – grundkurs

Sista ansökningsdag:  2 maj 2020

Kurstid:

Ht 2020: 24 aug – 18 dec

Vt 2021: 7 jan – 26 maj

För att söka behöver du:

 • bifoga kopior av betyg och ev anställningar
 • bifoga ett personligt brev, där du berättar om dig själv (och dina ev medsökande), lite om din bakgrund, varför du vill lära dig filma och hur du vill använda dina kunskaper i framtiden
 • bifoga ett CV
 • bifoga en länk till en kort film eller en berättande bildsekvens, som du lägger upp på Vimeo, Youtube eller länkar till oss på annat sätt. Max 10 min.
 • bifoga två synopsis (kort beskrivning av en tänkt film)
  Utöver det du vill skildra i filmen ska du försöka ge en tydlig bild av den tänkta filmens form och bakgrunden till idén.

  Synopsis 1:  En film du skulle vilja göra nu, en kort och enkel idé.

  Synopsis 2:  En film du skulle vilja göra i framtiden, du behöver inte tänka på att den ska vara genomförbar i nuläget. Max en halv A4-sida för vaerje synopsis.

Vi ser gärna att man söker i grupp, kanske i ett team, men det går lika bra att söka individuellt.

För att gå Dokumentärfilm 1 måste du vara minst 18 år och ha avslutat årskurs 9 i grundskolan.

Vad händer när du har ansökt?

Våra lärare och personal på kursen går igenom alla ansökningar. Det är en process där vi bl a söker efter den filmiska och bildmässiga ambitionen och engagemanget för ämnet hos de sökande.

Intervjudag

Om du går vidare till nästa omgång kallas du till en intervjudag på Biskops Arnö. Här kommer vi att intervjua dig och du kommer att få göra en kort övning på plats. Det blir ett tillfälle för dig att lära känna oss och vi dig.

Besked

Antagningsbesked skickar vi ut i slutet av maj/början av juni. Då får du svar oavsett om du är antagen eller inte. Du får också besked om du står som reserv.

Blir du antagen till kursen behöver du betala en bekräftelseavgift på 2000 kr som är en förskottsbetalning på kursens materialkostnader.

[/learn_more]

[learn_more caption=”Ekonomi”]

Internat

Du som bor på skolan betalar för helinackordering.
Helinackordering inkluderar rum, frukost, lunch, fika och kvällsmål. Vill man stanna över helgen ingår alla måltider utan extra kostnad, men måste förbokas.

Höstterminen (17 v) kostar mellan 22 440 kr – 24 310 kr beroende på rumsstandard.
Vårterminen (20 v) kostar mellan 26 400 kr – 28 600 kr. (Bor du inte på skolan under projekttiden blir avgiften lägre.)

En service- och materialavgift (kostnader för kurslitteratur, data, kopiering, försäkring, material mm) tillkommer på 2.000 kr per termin.

Externat

Du som inte bor på skolan betalar en avgift för 25 luncher, service och fasta skolkostnader – för närvarande 2 720 kr för hösttermin och 2 970 kr för vårtermin.  Materialavgiften tillkommer. Lunchkuponger utöver ovanstående 25 st kostar för närvarande 60 kr/st.

Vi reserverar oss för eventuella prisjusteringar.

Kursen är på heltid och studiemedelsberättigad. Dessa studiemedel belastar gymnasiekvoten. Se CSN.

[/learn_more]

 [button link=”https://sms.schoolsoft.se/fhsk/jsp/LoginApplicant.jsp?application_education_id=9742″ type=”icon” icon=”paper” newwindow=”yes”] Ansökningsformulär [/button]

Under höstterminen utvecklas filmteknik och filmberättande i funktionella filmövningar. Fokus ligger på hantverket: idéframställning, manusbearbetning och produktionsplanering; filmfoto, ljudteknik och ljussättning; bildberättande och intervjuteknik, digital redigering, ljudläggning och mixning på Avid. Seminarier hålls kring olika former för dokumentärt filmarbete. Kursen är intensiv. Man måste som kursdeltagare vara beredd att ägna en hel del kvälls- och helgtid åt filmarbetet.

Under vårterminen genomför varje grupp ett längre dokumentärt projekt. Första halvan av terminen är avsatt för utveckling, research och inspelning av projektet.  Då bor studenterna för det mesta inte kvar på skolan, utan är ute och spelar in materialet till sin film.  Sedan – i mitten av mars fram till terminsslut i slutet av maj – flyttar man tillbaka till ön för att redigera och färdigställa filmen. Undervisningen gästas då av verksamma filmare och lärare i bl. a. ljudteknik, filmfoto och produktion.

Att bo på skolan är en stor tillgång, som deltagarna har man tillträde till både utrustning och redigeringslokaler dygnet runt.

Vi ser gärna att man söker i team eller en grupp – upp till två eller tre personer – men det går lika bra att söka individuellt. Antagning baseras på arbetsprov, projektidé och tidigare filmerfarenhet. Bifoga tidigare filmat material. Med Föreningen Norden som huvudman välkomnar vi sökande från hela Norden.

Kursen syftar till att utveckla ett effektivt hantverksmässigt kunnande med en god känsla i dokumentär filmproduktion.

Utbildningens mål är självständiga och kritiska filmarbetare, etiskt och estetiskt medvetna, tekniskt och hantverksmässigt kunniga med en insyn i en dokumentär filmproduktions alla moment.

Information om vad du behöver för din ansökan hittar du ovan under
länken Kurstid och ansökan.

Biskops Arnö Dokumentär – Filmarkiv

Kursansvarig: Christoph Michold

Filmare-filmar-2

Foto: Angelica Ruffier-Holmqvist och Lysa Öster

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *