Dokumentärfilm 2 – projektkurs (distans – egy)

dokumentarfilm-2

Foto: Lysa Öster

Från idé till mixad och färdig film

– Sök i grupp med ett filmprojekt
– Filma under hösten
– Klipp under våren
– Löpande handledning och seminarier
– Studiemedel ur högskolekvoten

Dokumentärfilm 2 är en  kurs i dokumentär filmproduktion där deltagarna utvecklar och fördjupar en idé eller ett dokumentärt material. Under kontinuerlig handledning utvecklar vi projektet till en mixad och färdig film.

[learn_more caption=”Kurstid och ansökan”]

Dokumentärfilm 2 – projektkurs

Sista ansökningsdag: 2 maj

Kurstid:

HT 2020: 24 aug – 18 dec

VT 2021: 7 jan – 26 maj 2021

För att gå utbildningen, som är en eftergymnasial yrkesutbildning, krävs avslutat gymnasium. Egen kamera och inspelningsutrustning är en förutsättning.

För att söka behöver du:

 • fylla i ansökningsformuläret
 • bifoga kopior av gymnasiebetyg och ev anställningar
 • bifoga ett personligt brev, där du berättar om dig själv (och ev dina medsökande) lite om din bakgrund, varför du vill gå projektåret och hur du vill använda dina kunskaper i framtiden. Där ska också framgå vilka man söker med. OBS: Var och en i gruppen skickar en egen ansökan.
 • bifoga ett CV
 • bifoga en länk till en pilot, några tagningar till din planerade film eller ett exempel på vad du filmat förut som du lägger upp på Vimeo, Youtube eller länkar till oss på annat sätt.
  Max 2 x 10 min.
 • bifoga två synopsis (kort beskrivning av en tänkt film).
  Utöver det du vill skildra i filmen ska du försöka ge en tydlig bild av den tänkta filmens form och bakgrunden till idén.
  Synopsis 1:  Filmen du vill jobba med under projektåret
  Synopsis 2:  En film du skulle vilja göra i framtiden, du behöver inte tänka på att den ska vara genomförbar i nuläget. En kort och koncis idé. Max en halv A4-sida för varje synopsis.

Vi ser gärna att man söker i grupp till Dokumentärfilm 2, kanske i ett team på två-tre personer, men det går lika bra att söka individuellt.

För att gå Dokumentärfilm 2 måste du ha godkända betyg från gymnasiet.

Vad händer när du har ansökt?

Våra lärare och personal på kursen går igenom alla ansökningar. Det är en process där vi bl a söker efter den filmiska och bildmässiga ambitionen och engagemanget för ämnet hos de sökande.

Intervjudag

Om du går vidare till nästa omgång kallas du till en intervjudag på Biskops Arnö. Här kommer vi att intervjua dig och du kommer att få göra en kort övning på plats. Det blir ett tillfälle för dig att lära känna oss och vi dig.

Besked

Antagningsbesked skickar vi ut i slutet av maj/början av juni. Då får du svar oavsett om du är antagen eller inte. Du får också besked om du står som reserv.

Blir du antagen till kursen behöver du betala en bekräftelseavgift på 2000 kr som är en förskottsbetalning på kursens materialkostnader.

[/learn_more]

[learn_more caption=”Ekonomi”]

Internat

Höstterminen
Du betalar en service- och materialavgift på 2.000 kr, som inkluderar inackordering i dubbelrum vid två tillfällen under höstterminen.

Vårterminen
Helinackordering (inkl. frukost, lunch och kvällsmål) kostar 13 100 kr till 14 200 kr för 10 veckor beroende på rumsstandard. I mån av plats kan du bo längre tid på skolan. En service- och materialavgift (kostnader för kurslitteratur, data, kopiering, försäkring, material mm) på 2.000 kr tillkommer.

Ev. projektresor bekostas med egna medel.

Extern

Höstterminen
Du betalar en service- och materialavgift på 2.000 kr, som inkluderar inackordering i dubbelrum vid två tillfällen under höstterminen.

Vårterminen
Du som inte bor på skolan betalar en avgift för 25 luncher, service och fasta skolkostnader – för närvarande 2.925 kr för vårterminen.  Materialavgiften tillkommer. Lunchkuponger utöver ovanstående 25 st kostar för närvarande 60 kr/st.

Vi reserverar oss för eventuella prisjusteringar.

Kursen är på heltid och studiemedelsberättigad. Dessa studiemedel belastar högskolekvoten. Se CSN.

[/learn_more]

[button link=”https://sms.schoolsoft.se/fhsk/jsp/LoginApplicant.jsp?application_education_id=9743″ type=”icon” icon=”paper” newwindow=”yes”] Ansökningsformulär [/button]

På höstterminen är kursen extern. Kursdeltagarnas projekt utvecklas under regelbunden kontakt med kursens handledare. Vid tre seminarietillfällen under hösten samlas alla kursdeltagare på skolan för att visa, utvärdera och följa upp inspelningsarbetet.

Under vårterminens första hälft redigeras, ljudläggs och mixas materialet till en färdig film. Vi arbetar med digital teknik och redigerar på Avid. Möjligheten att bo på skolan är därför en stor fördel då deltagarna har tillgång till lokaler och utrustning dygnet runt.

Ansökningar sker i team om två eller tre personer med den filmidé som gruppen ämnar arbeta med under kursen. Kursen förutsätter en viss erfarenhet från tidigare utbildning eller filmerfarenheter. Egen kamera och inspelningsutrustning är en förutsättning. Vi välkomnar sökande från hela Norden.

Kursen syftar till att förena och fördjupa känsla och analys med ett effektivt hantverksmässigt kunnande.

Utbildningens mål är självständiga och kritiska filmarbetare, etiskt och estetiskt medvetna, med en teknisk och hantverksmässig säkerhet i en dokumentär filmproduktions alla moment.

Information om vad du behöver för din ansökan hittar du här ovan under
länken Kurstid och ansökan.

Biskops Arnö Dokumentär – Filmarkiv

Kursansvarig: Christoph Michold

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *