Påsöm – folkligt yllebroderi från Floda i Dalarna.

Kurstid 27 – 31 juli 2020 

*Fulltecknad – endast reservplatser*
Med ullgarner i klara färger broderar vi frodiga yllebroderier på kläde i tekniken Påsöm som ger ett frodigt uttryck med blommor och blad.

Första dagen ägnas åt att brodera på en redan uppritad klädesbit. Då får du lära dig grunderna i plattstygn, schatterstygn, stjälkstygn mfl. Vi broderar en flodaros en viol, små blommor och blad.

Andra dagen ägnar vi åt att studera plagg och göra mallar för att rita upp ett eget personligt mönster. Förslagsvis en kudde, en väska, ett skärp. Dock ej för stora projekt då vi behöver ägna tid åt broderiet i första hand.

Sista dagen går vi igenom hur man ritar upp mönster på stickat underlag samt gör en kavelfrans som du kan montera på det stickade eller på en bit kläde. Tag gärna med dig något stickat till kursen, pulsvärmare eller vantar, om du önskar brodera på stickat. Gärna tvåändsstickat eller fast stickad slätstickning.

Vi broderar på kläde och med mjuka fyrtrådiga ullgarner i klara färger.

Kursen vänder sig både till dig som är nybörjare och dig som provat på innan.

Om man inte har eget så finns följande att köpa
– Kläde: 800 kr/meter
– Garndockor: 8 kr/docka
– Markeringspenna: 50 kr

Material att ta med om man har
– Sax
– nålar, märkpenna som fastnar på kläde (finns att köpa på kursen)
– Färgpennor och papper
– Garner i ull, 4 trådigt 150 m/50 gr, i olika klara färger,
   t ex  Appleton, Hjerte 12/4  (finns att köpa på kursen)
– Kläde t ex  Josef Widlund nr 522  (finns att köpa på kursen)

 

Kursledare
Anna-Karin Jobs Arnberg
ak.jobs.arnberg@gmail.com

Anna-Karin har mästarbrev i broderi sedan 2018 med Påsöm som huvudteknik. Anna-Karin började brodera i 11 års åldern och har sedan dess haft mängder av kurser genom åren. Till vardags arbetar hon som verksamhetschef och antikvarie vid Dalarnas museum.

FB och instagram:
Flodaros-hantverk, kurser och föredrag

Foto: Ann Jonasson Lignercrona

Kostnad
5 100:-
I priset ingår materialavgift.
I priset ingår helpension måndag – fredag.
Boende i enkelrum inkl. lakan och handduk. Dusch och toalett i korridor.

Det finns möjlighet att önska rum med egen toalett och dusch. Antalet är dock begränsat. Först till kvarn gäller. Pristillägg 500:-

Anmälan
Senast den 30/4 2020 vill vi ha din anmälan. Vi har löpande antagning på denna kurs vilket innebär att den kan fulltecknas innan sista anmälningsdatum.

[button link=”https://sms.schoolsoft.se/fhsk/jsp/LoginApplicant.jsp?application_education_id=8075″ type=”icon” icon=”paper” newwindow=”yes”] Anmälningsformulär / Påsöm – folkligt yllebroderi [/button]

Efter att ansökan inkommit får du ett automatiskt besked att ansökan nått Biskops-Arnö. När vi registrerat ansökan kommer vi att skicka ett mail, alternativt ett brev om du inte har en mejladress, med besked om antagning. När avgiften är betald är du garanterad en plats på kursen. Observera att 500:- är en bekräftelseavgift som inte återbetalas vid ett eventuellt återbud.