Att skriva skönlitteratur – grundår

skrivarelev-kurs

Att skriva skönlitteratur är en kurs för dig som vill engagera och fördjupa dig i ditt eget och andras skrivande och under två terminer arbeta målmedvetet med författande och läsande.

[learn_more caption=”Ekonomi”]

Kursen är på heltid och studiemedelsberättigad. Dessa studiemedel belastar gymnasiekvoten. Se CSN.

Internat

Du som bor på skolan betalar för helinackordering. Helinackordering inkluderar rum, frukost, lunch, fika och kvällsmål. Vill man stanna över helgen ingår alla måltider utan extra kostnad, men du måste förboka måltiderna.

Höstterminen (17 v) kostar mellan 22 440 kr – 24 310 kr beroende på rumsstandard. Vårterminen (20 v) kostar mellan 26 400kr – 28 600 kr.

En service- och materialavgift (kostnader för kurslitteratur, data, kopiering, försäkring, material mm) tillkommer på 2.000 kr per termin.

Externat

Du som inte bor på skolan betalar en avgift för 25 luncher, service och fasta skolkostnader – för närvarande 2 720 kr för hösttermin och 2 970 kr för vårtermin.  Materialavgiften tillkommer. Lunchkuponger utöver ovanstående 25 st kostar för närvarande 60 kr/st.

Eventuella studieresor finansieras själv.

Vi reserverar oss för eventuella prisjusteringar.

[/learn_more]

[learn_more caption=”Kurstid och ansökan”]

Sista ansökningsdag: 6 april 2020

Kurstid

Ht 2020: 24 aug – 18 dec,

Vt 2021: 7 jan – 26 maj

Till Att skriva skönlitteratur-grundkurs bifogar du i ansökan 5-10 sidor egen text (det kan vara prosa, poesi, genreblandningar) och ett personligt brev på 1 sida där du berättar om din relation till läsande och varför du vill gå kursen. Betyg behövs ej.

Antal deltagare: 16

Din ansökan läses av fyra lärare på skolan som gör en subjektiv konstnärlig bedömning av den. Varje lärare gör listor av vilka sökanden hen vill ta in och sedan diskuteras dessa listor av de fyra lärarna tills man gemensamt kommit fram till ett beslut. Det vi söker efter är texter som engagerar oss och som vi tror kan utvecklas på skolan. Vi har tyvärr inga möjligheter att ge feeback på avslagen ansökan.

När du skickat in din ansökan får du en automatisk bekräftelse på att vi har mottagit den. Antagningsbeskedet mejlar vi ut under slutet av maj, du får svar oavsett om du är antagen, inte antagen eller reserv. Blir du antagen till kursen behöver du betala en bekräftelseavgift på 2000 kr som är en förskottsbetalning på kursens materialkostnader.

[/learn_more]

 [button link=”https://sms.schoolsoft.se/fhsk/jsp/LoginApplicant.jsp?application_education_id=9746″ type=”icon” icon=”paper” newwindow=”yes”] Ansökningsformulär [/button]

Kursens mål är att fördjupa det egna skrivandet genom att läsa och diskutera både sin egen och andras texter, vilket främst sker genom textsamtal. Lärarna är alla verksamma författare och fungerar som handledare.

För att få och förmedla erfarenheter och teorier kring skrivandets konst arbetar vi med seminarier och litteraturstudier med aktuella böcker och teman. Vi har författarbesök från de nordiska länderna med författare som berättar om sina skrivande erfarenheter. I kursen ingår också studiebesök för att lära sig och diskutera hur institutionerna runt litteraturen är uppbyggda.

Kursen vänder sig till personer som vill satsa seriöst på sitt skrivande. Utbildningen syftar till att ge en fördjupad kunskap om litteraturen samt möjlighet att utveckla det egna skrivandet. Genom litteraturstudier, teoretisk diskussion samt kvalificerade textsamtal skapar skrivarkursen en utbildning där det konstnärliga skrivandet står i fokus. För att få och förmedla erfarenheter och teorier kring skrivandets konst arbetar vi med seminarier och litteraturstudier med aktuella böcker och teman. Hjärtat i utbildningen är textsamtalet där deltagarnas texter fungerar som underlag för diskussioner om läsande och skrivande. Handledarna och lärarna på kursen är alla verksamma författare och översättare.

Kursmoment
Textsamtal, Lektioner, Eget arbete, Gästföreläsare, Uppläsningar.

Terminsdisposition
Undervisningen är huvudsakligen förlagd till Biskops-Arnö. Kvällsaktiviteter tillkommer ibland, liksom kursmoment på andra platser i form av uppläsningar och andra evenemang. Vi föredrar att man bor på skolans internat men det går också att pendla från Stockholm, Uppsala och Bålsta.

Kursansvarig: Ida Linde

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *