Den 9 – 12 augusti genomför vi för första gången ett nordiskt biblioteksseminarium på Biskops Arnö. Målsättning och syftet är att stärka den nordiska litteraturen, och då med fokus på spridningen av den.
Fokus på seminariet är den nordiska litteraturen från 1980 och framåt. Vi har en fantastisk och dynamisk litteratur i de nordiska länderna, som kännetecknas av en bredd och olikhet.
Litteraturen lever i sin samtida kontext, och även om vi pratar om de nordiska ländernas likheter finns också stora olikheter kopplat till historia, geografi och kultur. Om detta, och mycket annat, handlar seminariet om, och vi hoppas genom seminariet både stärka den nordiska litteraturen och bibliotekarierna som yrkesgrupp.
På bilden syns John Swedenmark som föreläste om den isländska litteraturen. John är översättare från isländska och talade initierat om både den litterära utvecklingen och om hur förlagen och utgivningen förändrats under åren.
Nytt under senare tid är en ny utgivningsform, en publikation innehållande flera olika verk, tryckta i tidskriftsformat. De olika delarna är inte sammanbundna men publiceras tillsammans i en yttre form som påminner om en bok, se bild.
Publikationen distribueras till prenumeranter i en begränsad upplaga.
Seminariet leds av Alfred Arvidsson, bibliotekarie på Nordens Bibliotek på Biskops Arnö, och kan genomföras tack vare stöd från Nordisk Kulturfond, Stiftelsen Längmanska Kulturfonden, Letterstedtska föreningen, Svensk-danska kulturfonden och Svensk-isländska samarbetsfonden.