Flera studenter från Biskops Arnö bland vinnare på Tempo Dokumentärfestival


Maximilien Van Aertryck med Axel Danielson vann Tempo Short Award för bästa dokumentär i kort format med sin film Studio 5.

Filmen handlar om vad som händer mellan inslagen under en nyhetssändning –  se den redan nu på SVT Play >

Juryns motivering: För ett omisskännligt konstnärligt uttryck som visar sociala hierarkier med subtil humor, och får oss att se på nyhetsskapandet med en ny blick. Filmen belyser vår kusliga distans såväl till varandra som till vår omvärld.

Hedersomnämnande i klassen Documentary Award gick till Ragnhild Ekner för filmen Trafikljusen blir blå i morgon.

Juryns motivering: För en alldeles egen röst, ett mod att vara just det och en tilltro till det dokumenterade. Från en tid, en grupp människor, ett liv många glömt. Vi vill hylla spontaniteten, när det dokumentära blir till konst och när mellanrummen talar – om någon som betydde mycket för många. Intensivt poetiskt, smärtsamt vackert.

Hedersomnämnande i klassen New Doc, som tilldelas en ny lovande regissör gick till Paula Gustafsson för filmen Löftet.

Juryns motivering: Med en exceptionell förmåga att skapa intimitet till sina karaktärer, skildras ett varmt kärleksporträtt av två äldre kvinnor. Filmen ger en vacker och smärtsam inblick av ålderdom i dödens närhet och blottlägger förhållanden som man sällan ser på film.

Tempo Dokumentärfestival är huvudfestivalen för dokumentärfilm i Sverige. Årets tema (o)sanning har en naturlig koppling till det dokumentära berättandet – vems verklighet är det som skildras och hur handskas vi med sanningen när berättelser formas?

På årets festival visades över 100 svenska och internationella dokumentärer. Bland dem hade också den långa fina Hjärta Norsjö premiär, skapad av våra tidigare studenter på Biskops Arnö, Sophia och Lisa Josephson. Också den kan ses på SVT Play >

 

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *